Ez a cikk a "bthbs.com" marketing tevékenységének része.

Hogyan készül a "Mammamíjatészta"?

Mindig érdekeltek az állatok. Életem egy részét falun éltem, imádtam nézni a Paraszt embert, ahogy együtt él állataival, ahogy gondozza, becézi, kincsként vigyázza azokat. Óvja a szaporulatot, tanítva gyerekeit örökként hagyja a tudást, gondoskodást.

Gyerekként nyulat vágtam, s volt, hogy egy délután 103 állatot kellett levágnunk, mert nem volt pénzünk a májbetegség gyógyszerre, és nem akartuk, hogy elpusztuljanak a süldő nyulaink. Fagyasztószekrény akkor nem volt, így felfüstöltük, és mindenhez azt ettünk.

A közel múltban nagyon érdekelt, nem lehetne-e olcsóbban kitermelni a baromfik részére a tápot, például úgy, hogy magunk állítjuk azt elő. Sikerült egy olasz darálót beszerezni, illetve a üzemképes de a konyhában már nem használható konyhamalacot (InSinkErator) átalakítani a táp előállításához.

Innentől csak a magokat vettük meg, és ezekhez adtuk darálás előtt a többi alapanyagot.

Daráltunk mákdarálóval. (kávézacc, tojáshéj, használt teafilter tartalma)

Teafilter, vadrózsa (csipkebogyó)

Pattogatás után visszamaradt kukorica.

Mindenestül darálható.

Oltott mész megszárítva.

Jobb oldalt a durva daráló (kiselejtezett konyhamalac -InSinkErator)

A daráló.

Mikor mi kerül bele. A nagyüzemi tartással ellentétben kifejezett szándék, hogy ne legyen mindig ugyan olyan a táp.

A táp-anyag.

A tojás birtokában egy 6 tojás/kg-os recept alapján tészta készül. A nedves tésztát rácsra rakjuk, és irány a füstölő. Télen figyelni kell, ne legyen hideg a füstölő, nyáron nedvesíteni kell a levegőt, hogy ne száradjon gyorsan a tészta. 24 órát szárítjuk a tésztát a füstön. Ha kellően szellősen van elhelyezve a rácson, nem kell forgatni, zaklatni. Mivel a kolbászt szintén 1 napig füstöljük, nyugodtan be lehet rakni egyszerre a két "cuccot". Ha sonkát füstölünk, akkor is betehetjük a tésztát, de 1 nap után -ha szép a színe- vegyük ki.

bartospéter

először itt írtam róla;

http://bartospeeter.nolblog.hu/archives/2011/12/25/fustoltteszta/